Sud BiH ostao bez novca, branioci ne dolaze na ročišta

Sud Bosne i Hercegovine obavijestio je advokatske komore u BiH da nema više novca za troškove branilaca po službenoj dužnosti, te da pojedini advokati zbog nagomilanih obaveza ne žele da dolaze na ročišta.

Kako CAPITAL saznaje u komore je stigao dopis Suda u kojem se navodi da su troškovi ogromni, a da se dugovanja gomilaju dok Ministarstvo finansija i trezora ovaj problem ignoriše.

Naime, ovo ministarstvo ne odgovara na pozive Suda BiH da isplati novac iz tekuće rezerve, a ni u Ministarstvu pravde BiH se nisu previše potresli stanjem koje je po ocjeni Suda alarmantno.

Tako se pismu navodi da sud neće imati novca, niti će ga moći osigurati te da je u pitanje doveden njegov rad.

Sud takođe upozorava da bi troškovi uskoro mogli biti veći ako bi advokati odlučili da sudskim putem zatraže svoja potraživanja.

Za advokate u Republici Srpskoj ovo je veliko razočarenje jer se sve dešava u jeku kampanje kroz koju pokušavaju podići cijene svojih usluga.

Kako su saopštili u Advokatskoj komori Republike Srpske, u periodu od skoro godinu dana obje advokatske komore su preko svojih predstavnika vodile intenzivne pregovore sa predstavnicima entitetskih ministarstava pravde, kao i sa ministrom pravde BiH u vezi novih tarifa, ali da trenutna situacija ukazuje da će svoje namjere teško ostvariti.

Od obećanja da ćе se zahtjevi advokatskih komora uvažiti u razumnom roku došli smo u situaciju da nakon gotovo godiпu dana od početka tih pregovora, sada nеma sredstava za isplatu naknada braniocima ро službenim dužnostima pred Sudom BiH. lgnorantski stav nadležnih institucija prema nastalom problemu samo doprinosi јаčanju nepovjerenja građana u pravosudni sistem”, saopšteno je iz komore.

Oni ne isključuju ni mogućnost totalne obustave rada.

Zbog nastale situacije, obje advokatske komore ćе u narednom periodu razmotriti načine preduzimanja i radikalnіijih mjera, i u tom smislu svakako mjeru obustave rada u segmentu odbrana po službenoj dužnosti”, zaključuje se u saopštenju.

CAPITAL.ba

Tagovi: