Švarcman eliminisao Nadala

Argentinski teniser Dijego Švarcman napravio je veliko iznenađenje na mastersu u Rimu i eliminisao branioca titule Rafaela Nadala.

Švarcman je odigrao najbolji meč u dosadašnjem toku karijere i savladao Nadala u četvrtfinalu rezultatom 6:2, 7:5.

Duel je trajao nešto više od dva sata, a Dijego je u njihovom jubilarnom meču došao do prvog trijumfa nad Rafom i to na šljaci turnira koji je osvajao devet puta.

Igrači su bili ravnopravni do 2:2 u prvom setu, kada je "bik sa Majorke" i propustio jednu šansu da oduzme servis rivalu. Švarcman se izvukao i do kraja prvog seta na terenu je postojao samo jedan teniser.

Argentinac je igrao kao u transu, pogađao sve što je poželio, čak su mu u teren ulazile i one loptice za koje se mislilo da će završiti u autu.

Nadal dugo nije bio tako nadigran u jednom delu igre na šljaci, pa je "el peke" potpuno zasluženo došao do vođstva za 48 minuta.

Nastavio je u istom ritmu, iako je Španac pokušavao da se trgne iz letargije i promijeni ritam. Uspjevalo mu je i držao se do sredine seta, ali se onda desilo nešto zbog čega je Švarcman pokazao da je zreo za konačni trijumf.

Napravio je jedan brejk, pa ga je izgubio kada je servirao za trijumf. Napravio je drugi brejk, koji je takođe izgubio kada je servirao za plasman u narednu rundu. Međutim, nije odustajao i treći put uzastopno je oduzeo servis "kralju šljake" i na kraju je nagrađen – ostvario je najveći uspjeh u karijeri.

“Bilo je ludo, tenis je lud. Posljednje tri nedjelje su bile veoma loše, nisam igrao dobro, ali sam danas odigrao najbolji tenis u karijeri. Slično kao i na Rolan Garosu protiv Nadala prije nekoliko godina. Nisam razmišljao o tome da ću ga savladati jer sam bio u lošoj formi”, rekao je po okončanju susreta.

S druge strane, osvajač 19 grend slemova je odigrao jednu od najslabijih partija ove sezone, napravio je čak 30 neiznuđenih grešaka, uz 17 vinera, dok je njegov protivnik imao skor 31:21.

On će se za finale boriti sa Denisom Šapovalovom iz Kanade, koji je prvi put u karijeri došao do polufinala nekog mastersa.

Šapovalov je u tri seta eliminisao Grigora Dimitrova (6:2, 3:6, 6:2) i zabilježio najveći uspjeh u karijeri na turnirima iz serije 1.000.

Masters u Rimu igra se za nagradni fond od 3.465.045 evra.

(RTS)

Tagovi: