Švedski "Triangle of Sadness" dobitnik Zlatne palme

Ostvarenje "Triangle of Sadness" švedskog režisera Rubena Ostlunda dobitnik je Zlatne palme za najbolji film na Kanskom festivalu.

Laureata je odabrao devetočlani žiri na čelu sa francuskim lumcem Vensanom Lendonom, a uručena je na završnoj ceremoniji u teatru Gran Limier u Kanu.

"Triangle of Sadness", komedija o ratu između društvenih klasa, donijela je Ostlundu drugu Zlatnu palmu, a prethodnu je dobio za film "Kvadrat" 2017. godine.

- Željeli smo da kada izađemo iz sale poslije javne projekcije imamo o čemu da razgovaramo. Svi se slažemo da je jedinstvena stvar u bioskopu to što film gledamo zajedno. Dakle, moramo da sačuvamo nešto o čemu bismo pričali, ali i da se zabavljamo i zabavljamo - izjavio je Ostlund, prenosi AP.

Drugu nagradu žirija, Gran pri, podijelili su belgijski režiser Lukas Dont za dramu "Close" i "Start at Noon" Francuskinje Kler Deni.

Nagrada za režiju otišla je u ruke južnokorejskog režisera Park Čan-vuka za film "Decision to Leave".

Južnokorejski glumac Song Kang-ho proglašen je za najboljeg glumca za ulogu u filmu japanskog režisera Hirokazu Kore-ede "Broker", dok je nagradu za najbolju glumicu dobila Iranka Zar Amir Ebrahimi za ulogu u filmu "Holy Spider".

Sedamdeset peto izdanje festivala održano je u tradicionalnoj kalendarskoj formi poslije dvije godine prekida izazvanih pandemijom korona virusa.

Na festivalu su van takmičarske konkurencije prikazani holivudski filmovi "Elvis","Top Gun: Maverick," i "Three Thousand Years of Longing", koji su doprinijeli da se Kanu poslije pauze vrati nekadašnji glamur.

nezavisne.com