Terme Olimia i Tuhelj značajno povećale prihode u ovoj godini

U sklopu PRO PR konferencije, na konferenciji za novinare, održanoj u Termama Olimia predstavljeni su rezultati poslovanja Terma Olimia i Terma Tuhelj kao i brojni noviteti u poslovanju.

Voditelj prodaje i marketinga Vasja Čretnik osvrnuo se na poslovanje u vrijeme Covid krize te predstavio odličan „Zame zate za nas“ projekt u Termama Olimia koji potiče osobni razvoj svakog pojedinca.

U Termama Olimia ostvareno je 8,35 miliona evra prihoda u prva četiri mjeseca 2022. godine što je četiri odsto više nego u istom periodu rekordne 2019. godine, odnosno prije krize.

Terme Olimia ostvarile su i 103.000 noćenja što je za oko šest odsto manje nego u prva četiri mjeseca 2019. U prvom periodu godine, Terme Olimia najviše su posjetili gosti iz Slovenije, Hrvatske, Austrije, Srbije i Italije.

S druge strane, u Termama Tuhelj ostvareno je 3,16 miliona evra prihoda u prva četiri mjeseca 2022. godine što je 13,5 odsto bolje nego u istom periodu 2019. godine.

Ostvarile su i 44.800 noćenja što je za 7,4 odsto više nego u prva četiri mjeseca 2019.  Najviše gostiju bilježe iz Hrvatske nakon koje slijede gosti iz Slovenije te u manjem broju i gosti iz BIH i Njemačke.

 

Turistički sektor je najviše pogođen pandemijom tako da se to izrazito odrazilo i na poslovanje Terma Olimia i Terma Tuhelj, rečeno je na konferenciji.

U samom početku pandemije, Terme Tuhelj bile su zatvorene od marta do početka juna kao i Terme Olimia, a u drugom valu Terme Olimia bile su primorene zatvoriti hotele u Sloveniji na čak šest mjeseci.

- To je uticalo na poslovanje, ali i na strategiju. Uprkos pandemiji Terme Tuhelj bilježe konstantan rast prihoda, pa je tako u 2021. ostvaren rast od 57 odsto u odnosu na godinu ranije, što je 93 odsto od ukupnog prihoda u pretpandemijskoj 2019. godinu - rečeno je na konferenciji.

S druge strane u Termama Olimia prvih pet mjeseci radilo se u jako ograničenom omjeru (samo zdravstveni gosti te sportske i poslovne grupe), ali su u drugoj polovini godine radili veoma dobro te uspjeli ostvariti 19,7 miliona evra prihoda iz poslovanja, što je samo 20 odsto manje nego rekordne 2019. kad su radili cijelu godinu.

- Istina je da su zbog turističkih vaučera i situacije na tržištu glavninu gostiju predstavljali domaći gosti te je stranih bilo tek 15 odsto. Takav trend poslovanja nije uticao na cijenu i rezultate. Terme Olimia su postizale dobre cijene te je ostvareni rezultat na kraju godine bio rekordan - rečeno je na konferenciji.

Terme Tuhelj, u vlasništvu Terma Olimia, do 2030. godine, pripremaju veliki investicioni niz projekta koji su zamišljeni kao četiri međusobno povezane faze:

  • Rekonstrukcija zapadnog dijela: preuređenje bazenske dvorane s novim sadržajima i promjena krova, uređenje nove recepcije, prilaznog trga i restorana
  • Novi hotel (paviljon 4 između postojećeg paviljona A1 i Hostel Vile; planiran kao Green Certified hotel)

capital.ba