Umro je Kozarin rekorder: Asim Hadžialagić na 800 utakmica dao 1.003 gola

Tiho, u dubokoj starosti u devedeset i trećoj godini u Gradišci je umro Asim Hadžialagić, legendarni fudbaler Kozare, rekorder i po broju nastupa, i po broju postignutih golova u crveno-bijelom dresu.

Hadžialaga je bio istinska legenda. Za Kozaru je odigrao više od 800 takmičarskih utakmica, postigavši nevjerovatna 1.003 gola. Sve je sabirao u vlastitu dokumentaciju, a zanimljivo je da je veći dio dvadesetogodišnje karijere igrao sa jednim bubregom. Iako teško povrijeđen prilikom prevrtanja kamiona u okolici Čelinca, koji je vozio ekipu Kozare na utakmicu u Kotor Varoš, Hadžialaga je smogao snage i nastavio tek započetu karijeru.

Asim Hadžialagić je dobitnik visokih društvenih i sportskih priznanja, zastupljen je u više monografija, sportskih knjiga i brošura, a sve do smrti je pratio fudbal, ne samo domaći već i onaj međunarodni.

Asim je bio i vrstan majstor, mašinbravar. Sam je izumio i konstruisao nekoliko mašina. Radeći godinama kao šef održavanja u Kazneno-popravnom domu u Staroj Gradišci, Asim je napravio mašinu za presvlačenje dugmadi i još jednu za pravljenje burmi i prstenja. Volio je istoriju, posjećivao je izložbe i razne manifestacije koje su tematski bile vezane za Gradišku. Svoje majstorije izlagao je na tradicionalnoj manifestaciji „Dani starih zanata“, a bio je ponosan na Kozarin dres sa brojem 11.

Asim Hadžialagić je bio uzor mnogim fudbalerima u Gradišci i redovan posjetilac Kozarinih utakmica na Gradskom stadionu. Biće upamćen kao rekorder po broju odigranih utakmica i postignutih golova za Kozaru.

Boško GRGIĆ

Tagovi: