Uručena posthumna odlikovanja za borce VRS

Posthumna odlikovanja uručena su danas u Gradskoj upravi porodicama poginulih boraca Vojske Republike Srpske.

Izaslanik predsjednika RS, Slobodan Župljanin, rekao je da je ove godine odlikovano sedam boraca sa banjalučkog područja i da je time nastavljena praksa koja je ustanovljena prethodnih godina.

"Riječ je o široj aktivnosti koja se sprovodi na cijeloj teritoriji RS, a predsjednica RS Željka Cvijanović je, u ovoj godini, postuhmno odlikovala ukupno 282 poginula borca VRS sa cijele teritorije Republike. Ovo je jedan od načina da iskažemo svoju zahvalnost i poštovanje prema borcima koji su dali svoj život za stvaranje Republike Srpske", naglasio je Župljanin.

Gradonačelnik Igor Radojičić, istakao je da Grad Banja Luka čini sve da se na adekvatan oduži svim poginulim borcima VRS, ranjenim borcima, njihovim porodicama, ali i borcima koji su preživjeli rat.

"Na području grada smo obnovili ili izgradili sva spomen obilježja koja su bila dogovorena sa Boračkom organizacijom RS, a to su obilježja u naseljima Starčevica, Lauš, Zalužani, Stričići, Motike i Bistrica. Preostao je još veliki posao izgradnje centralnog spomen obilježja koje će biti izgrađeno u centru grada, a trenutno smo u fazi prikupljanja dokumentacije za raspisivanje javnog poziva koju vodi nadležno ministarstvo u Vladi RS", naveo je Radojičić.

On je dodao da Grad pomaže boračku populaciju na različite načine, kao što su stipendiranje djece iz porodica poginulih boraca, javni pozivi za zapošljavanje u Gradskoj upravi, te stambeno zbrinjavanje i banjsko liječenje.