Ustavni sud zabranio Milanoviću da bude premijer čak i ako da ostavku

Ustavni sud Hrvatske danas je odlučio da se predsjednik RH Zoran Milanović svojim izjavama i ponašanjem, odnosno učestvovanjem u kampanji bez podnošenja ostavke na predsjedničku dužnost, doveo u poziciju da ne može biti mandatar za sastav buduće vlade, kao ni premijer.

Predsjednik Ustavnog suda Miroslav Šeparović kazao je da je Milanović, za razliku od SDP-a, kršio upozorenje Ustavnog suda od 18. marta i izjavama ponavljao da je u kampanji kao budući predsjednik vlade.

Takvim izjavama i postupanjem Milanović se stavio u položaj učesnika u parlamentarnim izborima, što on po svom ustavnom položaju dok je predsjednik Republike ne može biti, zaključio je Ustavni sud.

Upozorenjem od 18. marta pravodobno smo upozorili Milanovića da njegovo kandidovanje te isticanje njega kao kandidata je nespojivo s ustavnim položajem i načelom diobe vlasti. Upozoren je da mora odmah podnijeti ostavku ako se kandiduje ili nastupa u javnosti kao budući kandidat. Pozivao je njega i SDP da odmah prestanu s aktivnostima, u skladu s Ustavom. Rečeno je i da će cijeli proces izbora biti pod strogim nadzorom. Ustavni sud primjećuje da je 20. marta DIP pozvao da se predsjednik suzdrži od direktnog učestvovanja da se suzdrži te da se vodi računa o tome. Ustavni sud utvrđuje da je SDP postupao prema uputama, a Milanović se stavio u položaj sudionika izbora. -

Šeparović je, dakle, rekao da Milanović ni u kojem slučaju ne može biti mandatar Vlade ni premijer.

banjaluka.net

Tagovi: