"Zlatni suncokret" Tanji Stupar Trifunović

 Nagrada "Zlatni suncokret", poznatija kao "Vitalova" nagrada dodijeljena je banjalučkoj književnici Tanji Stupar Trifunović za roman "Otkako sam kupila labuda", objavljen u izdanju "Arhipelaga".

- Svako priznanje obraduje jer je potvrda i ohrabrenje radu. "Vitalova" nagrada  je jedna od značajnih nagrada i u tom smislu je dragocjena podrška knjizi na njenom putu do čitaoca. Meni kao autorki je od svega najviše ohrabrenje jer je ovo moj drugi roman da nastavim pisati i istraživati u ovoj proznoj formi - rekla je književnica Tanja Stupar Trifunović za "Glas Srpske".

Priznanjem, koje je ove godine dodijeljeno po 23. put, nagrađuje se najbolje književno ostvarenje na srpskom govornom području i to u žanrovima romana, pripovijetki, poezije, književne kritike, eseja i književne publicistike, objavljeno u toku prethodne godine.

- Proza Tanje Stupar Trifunović je u isti mah smirena i uzbudljiva, provokativna i pomirljiva, lirski produbljena i odgovorna prema složenim pitanjima života. Reč je o ideji o pisanja kao procesu još uvek kadrom da izrazi našu sudbinu, prepuštenu neponovljivim trenucima, propuštenim šansama, malim ali presudnim stvarima... sudbinu zamračenu krupnim ideološkim i političko-policijskim naracijama koje melju sve pred sobom – naveo je žiri u obrazloženju.

Nagrada Tanji Stupar Trifunović biće uručena krajem februara u Beogradu.