Znaju li Mile, Ja Sam Aleksandar, Draško i Ćamil politiku učiniti zabavnijom

U izbornoj godini u Bosni i Hercegovini, ali i zemljama regiona polako, ali sigurno se povećava broj političara koji su aktivni na društvenoj mreži TikTok, koja je donedavno bila namijenjena isključivo za zabavne sadržaje i teme bliske mlađim generacijama, koje su neopterećene politikom.

Vremenom su se polako stvari na tržištu promijenile, a komunikacijski stručnjaci koji kreiraju strategije za političke stranke u svoje aktivnosti pred same izbore dodali su kao obavezan kanal komunikacije i ovu platformu sa sve više korisnika u regionu.

Korištenje TikTok-a kao kanala za komunikaciju znak je prilagođvanja novim trendovima na tržištu i pokušaj da se politika učini zanimljivijom i bližom mlađoj populaciji, koja definitivno najviše izbjegava odlazak na izbore.

Najveći izazov političara na TikTok-u je kako na pravi način sagledati sadržaj koji se plasira, te kako politiku učiniti dovoljno zabavnom i privlačnom novim generacijama, koje čine oko 80% populacije ove društvene platforme.

Ležerniji ton komunikacije, različiti dinamični video sadržaji sa zanimljivim ispisima iz svakodnevnih aktivnosti, ankete sa kratkim odgovorima samo su dio sadržaja koje političari plasiraju na svojim profilima, pokušavajući otkriti i neku drugu duhovitiju stranu svoje ličnosti, koju uglavnom ne viđamo u dnevnim političkim aktivnostima na televiziji ili u drugim medijima.

TikTok definitivno može biti kanal komunikacije za političare, koji mogu proširiti svoj domet i komunicirati poruke iz svojih političkih programa, te na ovaj način povećati političku svijest, ali samo ako budu znali da prilagode sadržaj platformi i samoj publici.

Bitno je da je sadržaj prije svega dinamičan i lako razumljiv, ali i istovremeno vizuelno privlačan, kako bi zadržao pažnju novih generacija, koji nemaju pretjerano mnogo vremena i strpljenja.

Fokus definitivno može biti na različitim inicijativama i programima, ali koji će se predstaviti na neposredniji način i pomoći u građenju prisnijeg odnosa sa pratiocima na ovoj društvenoj mreži.

Koliko god sadržaj bio inovativan i zabavan, u isto vrijeme prije svega treba da bude dosljedan i transparentan. Ono što je evidentno je da je različit nivo kvaliteta sadržaja na TikTok profilima domaćih i regionalnih političara, koji variraju od visoko budžetnih video sadržaja, koji imaju jasan scenario i priču, do usputnih objava, koje nisu pretjerano detaljno osmišljene i unaprijed isplanirane, nego su nastajale spontano u toku radnog dana, na terenu.

Kako političari komuniciraju na TikTok-u?

Neki edukuju, drugi komentarišu, treći najavljuju, a pojedini i kritikuju. Diskusija je itekako prisutna, te je velika većina prikupila simpatije pratilaca, dok se u nešto manje obimu pratioci pitaju šta ove javne ličnosti rade na ovoj društvenoj mreži i da li im je zaista tu i mjesto.

Političari definitivno pokušavaju uspostaviti što direktniji odnos sa biračima putem društvenih mreža, a na ovaj način nastaje i potpuno novi oblik političke komunikacije. Postavlja se pitanje da li su pojedine političke figure popularnije među biračima upravo zbog vještina i znanja kako da izvuku maksimum iz novih online platformi? Definitivno će izbori pokazati da li se broj mlađeg glasačkog tijela povećao u odnosu na protekle izborne cikluse.

Ono što se može zaključiti analizom prisutnih političara na TikToku je da sasvim sigurno veće simpatije imaju mlađe političke ličnosti, kojima je ovaj kanal komunikacije prisniji i prirodniji, dok su nešto starije kolege političara na prvu ocijenjene kao „krindž“ i predmet ismijavanja, ali vremenom mnogi od njih su uspjeli da učvrstve svoju poziciju i prisutnost na ovoj platformi i steknu zavidan broj pratilaca.

Evolucija političke komunikacije je počela

Evolucija političke komunikacije se definitivno već dešava, te po novo i mlađe biračko tijelo političari moraju doći na društvene mreže poput TikTok-a, jer generacija Z ne posjećuje političke skupove i ne odlazi da glasa na izborima, osim ako im se ne pristupi na inovativniji i direktniji način, a TikTok je definitivno jedan od kanala koji može da bude test za buduće generacije glasača.

S druge strane postavlja se pitanje šta u programskim aktivnostima ponuditi novim generacijama, koje su neopterećene ratnom prošlošću, nacionalizmom, standardnim poslovnim prilikama. Na primjerima evropskih političara se pokazalo da su najviše simpatija prikupili neposrednom komunikacijom i ličnim životnim pričama o svom političkom putu, ali i privatnim izazovima, uspjesima i padovima.

Popularnost TikToka među evropskim političarima raste uprkos sigurnosnim strahovima da bi podaci korisnika iz aplikacije u vlasništvu kompanije ByteDance iz Pekinga mogli završiti u rukama kineske vlade. Mnogobrojni evropski političari su priznali da je itekako prisutna efikasnost TikTok komunikacije, iako su imali određenu distancu prema ovoj društvenoj mreži.

Ostaje nam da vidimo kako će se političke aktivnosti odvijati na domaćoj TikTok sceni i da li će algoritam ići na ruku lokalnim političarima, te da li će uticati na biračko tijelo mlađe dobi.

forbes.n1info.ba

Tagovi: