Ala su ga centrirali, svaka im čast: Kružni tok postao hit na društvenim mrežama

Fotografija kružnog toka u Loznici, na raskrsnici Bulevara Dositeja Obradovića i Ulice Slobodana Penezića pravi je hit na društvenim mrežama. Na njoj se vidi da centralno ostrvo ne stoji u sredini već vuče na jednu stranu i to prilično.

Ta fotografija izazvala je brojne reakcije i komentare poput oni da će zbog “lošeg projekta beton zamijeniti zelenu površinu”, “da će ulica još malo ući ljudima u kuće”, “da li je projektant bio pijan”, ili jednostavo “ovo vam je malo ukrivo”.

U Javnom preduzeću “Loznica razvoj”, koje projektuje i izvodi ove radove, međutim, objašnjavaju da je projekat usaglašena sa pravilima saobraćajne i građevinske struke, da su ga izvodili inženjeri sa iskustvom, te, kako kažu, “nema mjesta bojazni da budući kružni tok neće biti funkcionalan”.

Od trave beton, od betona trava

– Ove dvije ulice koje se vide na slici, ne ukrštaju se pod pravim uglovima, pa kružni tok nije mogao u prvom trenutku da bude u središtu. Međutim, on će biti u potpunosti u sredini raskrsnice. Sa jedne strane ući će u zelenu površinu, a sa druge strane značajan dio površine koji je sada u betonu, biće zatravljen i pretvoren u zelenu površinu – objašnjava Nikola Dragićević, direktor JP “Loznica razvoj”.

“Uspostavljamo simetriju”

U ovom preduzeću, koje je radilo i brojne druge kružne tokove u Loznici, objašnjavaju da je razlog pomjeranja, “uspostavljanje simetrije”, ali i omogućavanje bezbjednog saobraćaja, imajući u vidu, kažu, da je riječ o ukrštanju ulice sa saobraćajnicom koja ima četiri trake.

– Isprekidane linije iz Ulice Dositeja Obradovića, koja ima četiri trake, kao što se vidi na slici, dijele kružni tok na ravnomjerne dijelove. To znači da kružni tok nije pomjeren ni desno ni lijevo, već je postavljen u središte postojećih traka i saobraćajnica – objašnjava direktor JP “Loznica razvoj”, piše Blic.

Kako naovodi dalje, raskrsnica svakako nije pod pravim uglom, bliže je čak 45 stepeni, pa su se “morala ispoštovati pravila struke za bezbijedno funkcionisanje saobraćaja”.

– Zelena površina je usaglašena i koncentrična sa sjedištem kruga, zatim ivičnjaci i kolovozne trake, tako da nema mjesta bojazni. Da smo kružni tok pomjerili, saobraćaj ne bi mogao da se odvija – smatra direktor JP “Loznica razvoj”.