Gimnazije u padu: Sa tri odjeljenja na 12 učenika

Gimnazija u Tesliću ove godine upisala je svega 12 učenika prvog razreda i veliko je pitanje da li će u septembru početi sa radom. Čeka se saglasnost Ministarstva prosvjete i kulture, a isti ili sličan problem imaju i ostale gimnazije širom Srpske.

- Čekamo odgovor Ministartsva već dva mjeseca. Nadamo se da ćemo dobiti saglasnost za manji broj učenika. To je trend posljednjih godina i gimnazije imaju zaista velike probleme. Mislim da više od 30 škola čeka saglasnost Ministarstva - istakla je za naš portal direktorica teslićke Gimnazije Dragana Pozderović.

Ona dodaje da se to dešava u cijeloj BiH i da se učenici sve više opredjeljuju za strukovna zanimanja.

U Gimnaziji u Prnjavoru upisana su dva od planirana tri odjeljenja. U prvi razred će krenuti svega 49 učenika.

- Rad gimnazije za sada nije sporan, ali je evidentno da gimnazije imaju velike probleme. Po planu upisa trebali smo da imamo tri odjeljenja, a imamo samo dva. Na to utiču odlasci mladih i sve veći broj onih koji se opredjeljuju za zanat - kaže direktorica prnjavorske Gimnazije Ljubinka Stanić.

Gimnazija „Jovan Dučić“ u Doboju slavi 70 godina postojanja. Direktorica ove škole Svjetlana Telebak je bila i njen učenik i njen profesor. Kaže da je životno vezana za dobojsku gimnaziju, a ona je sada postala njena bolna tačka.

- To je veliki problem. Prošle godine smo imali četiri odjeljenja, ove godine samo tri. Zakonski propisi kažu da škola ima samostalnost ako ima 16 odjeljenja. Mi ih sada imamo 15. Ako se sljedeće godine desi da izgubimo još jedno odjeljenje, izgubićemo i samostalnost i bićemo pripojeni nekom srednjoškolskom centru - kaže Telebak za naš portal.

Ona dodaje da je „na snazi“ erupcija upisa u srednju medicinsku školu, jer mnogi žele da odu u Njemačku nakon što maturiraju. Telebak kaže da nikada nije bilo manje učenika u 70 godina dugoj istoriji dobojske gimnazije.

- Nešto mora da se radi i to brzo. Što je manje gimnazijalaca, biće i manje studenata. Ne želim da kažem da samo gimnazijalci upisuju fakultete, ali svakako daju najveći broj brucoša. Dobojska gimnazija se bori za opstanak, a nekada smo donosili medalje sa opštinskih, regionalnih i republičkih takmičenja - kazala je Svjetlana Telebak.

U Ministarstvu prosvjete i kulture RS su istakli da će nastava početi u svim srednjim školama 2. septembra, što znači da su saglasnost za rad dobile i one srednje škole koje su upisale daleko manji broj učenika nego što je to predviđeno upisnim propisima.

Goran Dakić

Tagovi: