Održano predavanje doktora Duška Pevulje u Srpcu

Sinoć je u Srpcu održano predavanje na kojem je govorio dr Duško Pevulja, profesor na Filološkom fakultetu u Banja Luci.

Naši sugrašani su imali priliku čuti o Slaveno-srpskom magazinu koji je štampan u Veneciji 1768. godine u štampariji Dimitrija Teodosija i prvi je srpski književni časopis, a kog je doktor Pevulja priredio povodom 250 godina od objavljivanja.

Nakon toga, predstavljana je knjiga ,,Ogledi“ u kojoj su sabrana djela Slobodana Jovanovića za koju je predgovor napisao Vojislav Koštunica, a pogovor dr Pevulja.
Saradnik za kulturu Stevan Umljenović još jednom je istakao problem slabog odziva Srpčana, naročito prosvjetnih radnika i učenika na ovakvim manifestacijama. Umljenović je dodao da kao narod slabo njegujemo kulturu sjećanja, a da je ovaj kulturni događaj bio posvećen dvjema velikim ličnostima - Zahariju Orfelinu i Slobodanu Jovanovići i istakao da ljudi mogu svašta da izgube, ali ako se izgube tradicija, jezik i pismo, to je kraj naroda, piše Radio Srbac.
Redovan posjetilac na kulturnim događijama i književnim večerima je penzionisani profesor srpskog jezika i književnosti Miloš Milinčić, koji je ovom prilikom izjavio da su naši sugrađani sinoć imali priliku čuti o ljudima koji i danas mogu poslužiti za primjer kako živjeti i raditi.
 

Tagovi: