Dosije: Dobojski izbori “crno na bijelo” (FOTO)

Nakon potvrđivanja izbornih rezultata u BiH posljednjeg dana roka za objavu 15. decembra, sa izuzetkom za Doboj i Srebrenicu, ove dvije izborne jedinice su sve bližeponištenju i određivanju novog roka za njihovo ponovno održavanje.

To je u svojoj izjavi juče nagovjestio i član Centralne izborne komisije BiH Ahmet Šantić, ocijenivši da je “CIK sada možda bliže odluci o poništavanju izbora u Srebrenici i Doboju”.

On je rekao da je CIK dobio mnogo pritužbi od posmatrača političkih subjekata o nepravilnostima, da se to razmatra i da je donesena odluka da se izborni proces preispita u te dvije izborne jedinice.

- Angažovali smo i vještake - grafologe, da ispitaju stanje izvoda iz biračkog spiska u obe izborne jedinice, jer imamo određenih indicija da se radi o potpisima određenog broja ljudi koji su glasali možda i više puta u ime određenih birača"-  izjava je Šantića, koji se ipak ogradio, odnosno nije želio da prejudicira zvaničnu odluku, koju će donijeti CIK u kompletnmom sastavu.

U namjeri da utvrdimo šta je CIK zahtijevao od Gradske izborne komisije Doboj, kada su u pitanju dešavanja na izborni dan 15. novembra, kao i o tome kakava je bila reakcija i njegov odgovor, potrudili smo se da obezbijedimo sve relevantne dokumente na tu temu.

Naš portal je u posjedu dokumenata Izjašnjenje i uzimanje izjava - traži se, od CIK BiH i Izjašnjenje - dostava dokumentacije od GIK Doboj, kao i dijelova dokumenta Instrukcija o postupanju organa za sprovođenje izborana izborni dan u uslovima epidemije Covid-19, jer onemogućavanje posmatračimama opozicionih stranaka da nesmetano nadgledaju izborni proces je glavni adut u zahtjevima poništenje izbora.

U nastavku su ti dokumenti.

Lj. Đ.

Tagovi: