Motajica, raj za izlete i uživanje u prirodi

Motajica je planina koja se nalazi na sjeveru Republike Srpske, na desnoj obali rijeke Save, na prostoru opština Srbac, Prnjavor i Derventa.

Pružajući se u dužini od oko 15 kilometara, sa nekoliko vrhova iznad 500 metara nadmorske visine, dominira ravničarskim predjelom koji je okružuje, ostavaljajući dojam markantne planine.

Najviši vrh planine je Gradina, sa 652 metra nadmorske visine, na kojem je pored dva repetirora sagrađen i kameni geodetski stub iz austrougarskog vremena.  

Motajica je bogata rudom, prije svega granitom, zbog kojeg je u prošlosti postojalo više rudnika na sjevernoj strani planine, uz obalu rijeke Save, dok je u južnom dijelu, u dolini rijeke Lepenice, planina bogata bazaltom i trahitom.

Karatkreristika Motajice je i izuzetan kvalitet bukove i hrastove šume, usljed čije neplanske sječe je često uništavan biljni i životinjski svijet. Jedna od  najpoznatijih sječa datira iz 1869. godine, a izvršena je po nalogu Osmanlijske vlasti.

Za planinare i ljubitelje prirode pristupačna je sa svih strana, ali se najčešće koristi markirana planinarska staza, iz sela Gornja Lepenica, koje se nalazi na 15 kilometara udaljenosti od Srbca. Ovom stazom izlazi se na vrh Gradina. Pored bogastva šumom u rudom, Motajica obiluje izvorima vode. Na planini postoji i nekoliko arheoloških nalazišta.

Najviši vrh Motajice Gradina predstavlja i jedno od omiljenih izletišta stanovnika okolnih mjesta.

Izvor: Upoznaj Srpsku

Tagovi: